2019. augusztus 27., kedd

Bartholomaiosz pátriárka életmódunk átgondolására hív a világszerte pusztító tüzek kapcsán



Bartholomaiosz pátriárka életmódunk átgondolására hív a világszerte pusztító tüzek kapcsán

Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka augusztus 24-én felhívást tett közzé az utóbbi hetekben világszerte pusztító tüzek kapcsán. Az ortodox pátriárka azt kéri: „Imádkozzunk mindenkiért, akit fenyegetnek vagy sújtanak a tüzek. Kérjük a híveket és minden jóakaratú embert, hogy alaposan gondolja át, miként élünk, mit fogyasztunk és mik a prioritásaink.”

Az utóbbi hetekben bolygónk hatalmas tüzek tanúja, Amazónia esőerdőitől kezdve Afrika sivatagain keresztül olyan területekig, amelyeket normális esetben hó fed, mint az Északi-sark környékét és Alaszkát, de a tőlük távol eső területeken is tüzek égnek, mint Spanyolországban és Szibériában – mutatott rá üzenetében a pátriárka.
Hónapról hónapra rekord hőmérsékleteket éltünk meg, és minden korábbinál hatalmasabb hőhullámokat, amelyek földhektárok millióit és emberek millióit károsították. A tüzek intenzitása folyamatosan emelkedik és erősödik. Radikális változtatásokra van szükség az emberek részéről. Ezek a tüzek valójában a világ ökoszisztémáját fenyegetik, amely egyre sérülékenyebb.
A lángok elsősorban az erdőket veszélyeztetik, amelyek alapvető fontosságúak a Föld számára; fontosak a túlélésünk miatt és a lelkünknek is, nemcsak esztétikai vagy kereskedelmi szempontból értékesek, hanem mindenekelőtt a klímaváltozás elleni védekezés miatt. Bartholomaiosz pátriárka azt javasolta, hogy „ültessünk minél több fát, ami dicséretre méltó kezdeményezés, de ami még fontosabb, hogy minél kevesebbet vágjunk ki a globális felmelegedés elleni küzdelem sikere érdekében”.
A konstantinápolyi pátriárka figyelmeztetett a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének súlyos következményeire. Hangsúlyozta: „Figyelembe kell venni a természet alapvető törékenységét, bolygónk erőforrásainak korlátozottságát és a teremtett világ egyedülálló szent mivoltát.” Felhívása végén bejelentette, hogy szeptember 1-jén, amikor ötödik alkalommal tartják meg az ökumenikus imanapot a teremtett világ védelmében – amelyet Ferenc pápa kezdeményezett 2015. augusztus 10-én –, bemutatják azokat a különböző kezdeményezéseket és tevékenységeket, amelyeket a konstantinápolyi patriarkátus az utóbbi harminc évben megvalósított a teremtett világ védelme érdekében.
* * *
A világban továbbra is tombolnak a tüzek: az Amazonas-medencén túl, ami miatt Ferenc pápa felhívást intézett augusztus 25-én, vasárnap az Úrangyala imádság alkalmával, az utóbbi napokban Afrikában is tüzeket észleltek. Angolában 6902, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 3395 tűzfészket regisztráltak. Zambiában is egyre több tűz keletkezett. Szibériában több mint ötmillió hektár erdő égett le augusztus elején. Súlyos tűzvész sújtotta a Kanári-szigeteken Cruz de Tejeda régiót is. Július végén pedig tüzek pusztítottak Grönlandon és Alaszkában is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése