2018. június 28., csütörtök

Kasper bíboros Szófiában találkozott Neofit bolgár pátriárkával



Kasper bíboros Szófiában találkozott Neofit bolgár pátriárkával


A család szerepe a társadalomban, Európa gondjai a migrációtól az emberi méltóságig, katolikus–ortodox kapcsolatok Bulgáriában – ezekről a témákról tárgyalt a bolgár Neofit pátriárka Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának nyugalmazott elnökével június 25-én Szófiában.


A napokban a bolgár fővárosban tartózkodik a vatikáni bíboros, aki többek között találkozik Musztafa Hadzi főmuftival, fölkeresi a szófiai zsinagógát és az ottani katolikus templomokat, megbeszéléseket folytat a protestáns és az örmény hívekkel – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.
A Neofit pátriárkával való tanácskozáson jelen volt a Nyugat- és Közép-Európáért felelős Anthony metropolita, valamint Anselmo Guido Pecorari érsek, bulgáriai és macedóniai apostoli nuncius is, aki Kasper bíboros kísérője a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe idejére szervezett utazáson.
A bíboros átadta Ferenc pápa üdvözletét Neofit pátriárkának, és emlékeztetett az első évezred közös szentjeire és történelmére. Utalt arra, hogy a pápa és a pátriárka elődei kölcsönösen ereklyéket ajándékoztak egymásnak (például II. János Pál pápa Szent Dáziusz relikviáját ajándékozta Maxim pátriárkának 2002. május 24-én), és emlékeztetett a katolikus templomok liturgikus célokra való felajánlására az európai bolgár ortodox közösségek számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése