2018. május 1., kedd

Ferenc pápa a ritka betegséggel küzdőkhöz: A pozitív szemlélet a szeretet csodája



Ferenc pápa a ritka betegséggel küzdőkhöz: A pozitív szemlélet a szeretet csodája


A Szentatya április 30-án, hétfőn délben a Kelemen teremben fogadta a ritka betegségek ellen küzdő Una Vita Rara (Egy Ritka Élet) olasz közhasznú szervezet 62 tagját.


A találkozóra abból az alkalomból került sor, hogy aznap érkezett Rómába a Ritka Szavak Futama elnevezésű jótékonysági futás. Az Olaszországban közismert hosszútávfutó, Luca Sala felkarolta a ritka betegségben szenvedők ügyét, és figyelemfelhívás céljából tíz nap alatt tett meg 700 kilométernyi távolságot az örök városig az egyik ritka betegségben, az AHDS szindrómában szenvedő kisfiú, Davide falujából, a Brescia melletti Monticelli Brusatiból elindulva.
A Szentyával való találkozó kezdetén Davide édesapja elmesélte a pápának fia betegségének történetét és azt is, hogy római látogatásukat zarándokútnak tekinti.
Mindig örömmel találkozom azokkal a szervezetekkel, amelyek a ritka betegségek kutatásával és a betegek iránti szolidaritás megteremtésével foglalkoznak – fogalmazott a pápa. Valóban létező dolog a szenvedés fájdalma és sok a fáradozás is igényel egy ilyen beteg, ezért mindig csodálattal tekintek számos család akaratára, hogy együtt, közösen szembesüljenek mindezzel. A szentatya név szerint köszöntötte a szülőket: „Ti, Giorgio és Rosita, belülről éreztétek a késztetést, hogy tegyetek valami fiatokért, Davideért és a többi betegért, valamint családjaikért.”

Már az egyesület neve is sokatmondó: „Egy Ritka Élet”, mert pozitív módon fejezi ki Davide és vele együtt sok más hasonló beteg helyzetét – mutatott rá a pápa. – A betegség negatív oldalával tisztában vagyunk, mert az a mindennapi valóság. De ez a név azt jelzi, hogy ti látjátok a pozitívumot: azt, hogy minden ember élet egyedi és hogy az élet a ritka betegségek esetében is mindenekelőtt élet. Ez a pozitív szemlélet tipikus csodája a szeretetnek. A szeretet művel ilyet, képes meglátni a jót, még a legnehezebb esetben is, képes megőrizni a kicsi lángot a sötét éjszakában – emelte ki a pápa.
Ez a szeretet egy másik csodát is művel, mert segít másokat abban, hogy nyitottak maradjanak, hogy meg tudják osztani egymással örömeiket és gondjaikat, hogy tudjanak másokkal is szolidárisak lenni. Azt hiszem, hogy ebből a lelkületből született meg a 700 km-es futás, amit megköszönök az Istennek. Futás ez az életért és a reménységért. Szívből gratulálok mindazoknak, akik életre hívták ezt a Ritka Szavak Futama kezdeményezést – hangsúlyozta Ferenc pápa, végül pedig imádságáról biztosította a jelenlevőket, kérve egyúttal az ő imádságukat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése