2016. december 17., szombat

Advent harmadik hetének péntekje



Advent harmadik hetének péntekje


Jézus nemzetségtábláját a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük pontosnak vagy teljesnek. Zömében ismeretlen személyek nevei szerepelnek benne, akik a jártasabb bibliaolvasók számára is legfeljebb halvány emlékként derengenek. A felsorolás elnagyolt, hiányos és befejezetlen, hitelessége megkérdőjelezhető. Ráadásul a nemzetségtábla valójában nem Jézus őseit sorolja fel, hiszen Józseffel végződik, aki nem vér szerinti apja volt Jézusnak, hanem nevelőapja. Ez a József volt a jegyese, majd pedig férje, annak a názáreti lánynak, Máriának, aki Jézus édesanyja volt, ahogyan ezt a nemzetségtábla zárása meg is említi. Akkor miért olvassuk fel évről évre egy héttel karácsony előtt? És miért kezdi ezzel Jézusról szóló írását Szent Máté evangélista?
A nemzetségtábla összeállításával Máténak az lehetett a célja, hogy a messiás származását igazolja. A messiás is családban, emberként születik, alárendeli magát az élet rendjének. Ugyanakkor Jézus Dávid király leszármazottja, legalábbis törvényesség szerinti, jog szerinti és nem vérszerinti utóda. A dávidi származás hangsúlyozása azért fontos, mert ennek említése a messiással kapcsolatban többször szerepel a prófétai jövendölésekben.
A nemzetségtábla összefoglalja azokat a nemzedékeket, amelyek az isteni ígéret beteljesedésére vártak. Ez az ígéret Jézusnak, mint megváltónak születésében teljesedett be.
© Horváth István Sándor

Imádság

Ó jöjj, ó jöjj el, Bölcsesség,
ó Egyszülött, kit ád az ég,
te gyöngédség és őserő:
amit tudnunk kell, tárd elő!
Eljő, eljő Emmánuel,
Hogy üdvözüljön Izrael!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése