2016. február 13., szombat

Továbbra is irgalmasan tekintsen ránk a Szűzanya



Továbbra is irgalmasan tekintsen ránk a Szűzanya

Ferenc pápa február 12-én pénteken reggel 7 óra 45-kor az Alitalia repülőgépével elindult hétnapos mexikói útjára, melynek „előállomása” egy közbeiktatott kubai megállás során a havannai repülőlőtér, ahol kubai helyi idő szerin délután kettőkor találkozik Kirill moszkvai pátriárkával.
Ferenc pápa a repülőgép fedélzetéről, útban Havanna felé, délben a következő twitter üzenetet küldte: „Mexikóban a Szűzanya szemébe tekintek, kérem őt, hogy továbbra is irgalmasan tekintsen ránk. Rá bízom az utamat”.
A repülőgép fedélzetén P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő köszöntötte a pápát a vele együtt utazó 76 újságíró nevében, akik közül tízen mexikóiak. Ferenc pápa „megköszönte az újságírók jelenlétét, hogy elkísérik erre a sűrű programokkal teli útjára, „amit ő nagyon akart, amit nagyon akart Kirill pátriárka és nagyon akart a mexikói nép is”.
Ferenc pápa legbensőbb vágya, hogy a Gaudalupei Szűzanya elé álljon
Ferenc pápa elmondta, hogy az utazás kapcsán „a legbensőbb vágya az, hogy a Gaudalupei Szűzanya elé álljon. Az ő titkát ugyanis egyre csak tanulmányozzák, tanulmányozzák, pedig nincs rá emberi magyarázat. A legtudományosabb magyarázat is csak ezt mondja: „Ez az Isten dolga”.
Alberti Gasbarri, pápai útimarsall köszöntése, aki 37 éve szervezi a pápák útjait
Ferenc pápa megragadta az alkalmat és bejelentette, hogy „az apostoli útjai során mindig mellette álló Gasbarri úrnak ez lesz az utolsó útja, miután 47 éve dolgozik a Vatikánban. Egykor belépett 3-4 évre dolgozni. És most már 37 éve szervezi a pápai utakat. Azért mondom ezt, mert ezekben a napokban megköszönhetjük neki ezt a szolgálatot és gondolhatunk egy kis ünnepre is. Ugyanakkor köszöntöm Mauricio Rueda prelátust, ő lesz ugyanis ezentúl az utakkal megbízva. Isten hozta köztünk! És ha most megengeditek nekem, mindenkit szeretnék köszönteni”.
A köszöntések előtt azonban P. Lombardi a rangidős mexikói újságírónő kollégát kérte a mikrofonhoz, aki egyébként a szerda délelőtti kihallgatás kezdetén a Szentatyának ajándékozta a híres mexikói komikus filmszínész, Cantinflas filmjeit. Ezúttal egy sombrerot ajándékozott a pápának, hogy az védje őt a mexikói napsütéstől. Ő a harmadik pápa, akinek Valentina sombrero-t ajándékoz.
Egy sombrero viszontagságos története
Valentina mexikói újságírónő elmondta, hogy „az első sombrero-t 37 éve ajándékozta II. János Pálnak, amikből aztán ő egy egész kollekciót csinált, minthogy ötször járt Mexikóban. Benedek pápa Guanajuato-ban vette fel először és azt mondta, hogy alatta egészen mexikóinak érzi magát. Ez a sombrero most Kubából érkezett, ahová egy mexikói család vitte Ferenc pápának, de nem sikerült nekik átadni azt. Én megígértem, hogy ha elmegy a pápa Mexikóba, akkor átadom neki. De azt már igazán nem gondoltam volna, hogy ez a sombrero visszatér Kubából. Ez aztán az igazi meglepetés. És most tessék, fogadja! Köszönöm és jó utat!”
Válaszként Ferenc pápa megköszönte Valentinának és minden mexikóinak az ajándékot. Ezt követően Ferenc pápa – a szokásához híven, de immár sombrero-ban – a fedélzeten minden újságírót személyesen és külön-külön is köszöntött, röviden elbeszélgetve velük.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése