2015. szeptember 22., kedd

Évközi huszonötödik hét keddje



Évközi huszonötödik hét keddje


A mai rövid evangéliumi jelenetben Jézushoz érkezik édesanyja és rokonsága. Az eredeti görög szövegben Lukács „testvéreket” említ, akiket a szentírástudósok véleménye szerint unokatestvéreknek kell értenünk. Érkezésük oka itt ugyan nincs pontosan megjelölve, de Márk evangéliumának párhuzamos helyén az szerepel, hogy meglehetősen nyugtalanító hírek kezdtek terjedni Jézus személyével kapcsolatban, tudniillik, hogy „megháborodott” (Mk 3,21). Mária és a rokonok azért érkeznek tehát Názáretből, hogy hazavigyék Jézust, mert az egész családra rossz fényt vet, ha tovább terjednének családtagjukról a rossz hírek. Érkezésükről Jézus közvetve szerez tudomást, mert olyannyira sokan veszik körül a házat, ahol tartózkodik, hogy nem férnek a közelébe. Jelen esetben a tömeg Jézus tanítására kíváncsi, más esetekben a betegeket viszik hozzá nagy számban a gyógyulás reményében.
Jövetelükről értesülvén az Úr kissé furcsa kijelentést tesz: „Az én anyám és rokonaim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és tettekre is váltják!” (Lk 8,21). Nem megtagadni akarja családját, inkább kiszélesíti annak körét mindazokra, akik nyitott szívvel hallgatják tanítását és készek annak megvalósítására.
Akkor mondhatom magamat Jézus barátjának, testvérének, ha én is azzal a szándékkal hallgatom evangéliumát, hogy aszerint alakítom életem.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Uram, segíts engem, hogy megtanuljak mások szolgálatára lenni. A te áldozatod és imádságod erősítsen engem az áldozatos szeretetben. Taníts meg a bizalomra, az együttérzésre és az együtt örvendezésre. A szeretet iskolája legyen számomra a szentmise, melyben te egészen odaadod magadat nekünk.
H. V. Zeller 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése