2015. május 11., hétfő

Ferenc pápa: A mindennapok vértanúi lehetünk



Ferenc pápa: A mindennapok vértanúi lehetünk

A Szentatya május 11-én, hétfőn reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséje homíliájában arról beszélt, hogy manapság is ölnek meg keresztényeket Isten nevében. A Vatikáni Rádió tudósítása.

„A napi evangéliumban Jézus a Szentlélekről beszél tanítványainak: »Sok dologról kell beszélnem nektek, de most nem bírnátok el a súlyát; azonban amikor eljön a Vigasztaló, az igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket minden igazságra«” – emlékeztetett a pápa. Az Úr a jövőről beszél, a keresztről, amely ránk vár, és a Lélekről szól, aki felkészít minket a keresztény tanúságtételre – az üldöztetés és a kereszt botrányáról beszél tehát. Az egyház élete pedig – mondta a pápa – olyan út, amelyen a Szentlélek vezet bennünket, megtanít minket mindarra, amit Jézus nem tudott elmondani nekünk, ő az útitársunk, aki megvéd minket a kereszt botrányától. A kereszt ugyanis botrány a zsidók számára, akik jeleket kérnek, balgaság a pogányoknak, akik bölcsességet, új ötleteket keresnek, a keresztények azonban a megfeszített Krisztust hirdetik (vö. 1Kor 1,23). „Kizárnak benneteket a zsinagógákból, s eljön az óra, amikor az, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz vele az Istennek” (Jn 16,2) – mondja Jézus.

Ferenc pápa szerint szemtanúi vagyunk mindannak, amit Jézus előre megmondott tanítványainak: keresztényeket ölnek Isten nevében, mert szerintük ők hitetlenek, és azért teszik ezt, mert nem ismerik se az Atyát, se Krisztust. A Szentatya azonban Jézus szavaival bátorított: ami Jézussal történt, az velünk is meg fog történni, de ne botránkozzunk meg, hiszen a Lélek vezet minket.

Ezzel kapcsolatban megemlítette vasárnap délutáni, II. Teodór kopt ortodox pátriárkával folytatott telefonbeszélgetését is, amelyben megemlékezett a nemrég vértanúságot szenvedett koptokról is: „Ezek a hívők nem botránkoztak meg, mert a Szentlélek erőt adott nekik. Ajkukon Jézus nevével haltak meg. A Szentlélek ereje ez, vértanúság – a legnagyobb tanúságtétel.”

Létezik azonban a mindennapok tanúságtétele is – folytatta a pápa –, azaz helyet adni életünkben a húsvét termékenységének, amit a Szentlélektől kapunk. Egy keresztény, aki nem veszi komolyan az élet vértanúi dimenzióját, nem értette meg az utat, amelyre Jézus hívott minket – a mindennapok vértanúsága, azoké, akik kiállnak az emberi jogok mellett, anyukáké és apukáké, akik megvédik gyermekeiket, sokaké, sok beteg emberé. Mindnyájunknak van tehát lehetősége arra, hogy terjesszük húsvét termékenységét a vértanúság útján, anélkül hogy megbotránkoznánk” – mondta a Szentatya.

„Kérjük az Úr kegyelmét, hogy megkapjuk a Szentlelket, aki emlékeztet minket mindarra, amit Jézus tanított, aki elvezet minket a teljes igazságra, és mindennap felkészít minket a tanúságtételre, hogy a kis dolgok vértanúi lehessünk vagy akár nagy vértanúk is, ha az Úr úgy akarja” – zárta hétfői homíliáját Ferenc pápa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése