2016. május 19., csütörtök

Évközi hetedik hét csütörtökje



Évközi hetedik hét csütörtökje


Néhány érdekes mondást olvasunk Jézustól a mai evangéliumi részletben, amelyek meglehetősen lazán kapcsolódnak egymáshoz. Az első így hangzik: „Ha valaki csak egy pohár vizet is ad nektek inni azért, mert Krisztuséi vagytok, megkapja érte jutalmát.” Ez a mondás arról szól, hogy a mennyei Atyától mindenki jutalmat kap, aki bármilyen módon is segíti azokat, akik Krisztushoz tartoznak, mert az Atya előtt minden emberi jócselekedet ismert és nem maradhat el a jutalom érte. A következő mondás arra figyelmeztet, hogy a legsúlyosabb büntetésre számíthat az, aki bűnre csábítja vagy bűnre tanítja a kicsinyeket. Ez nem csak azt foglalja magába, hogy valaki közvetlen módon bűnre csábít valakit, hanem azt is, hogy valaki rossz példát mutat a kisebbeknek saját bűnös életével, felbátorítván őket arra, hogy ők is hasonló módon éljenek.
Ez a mondás a bűnre csábítás kapcsán átvezet a következőbe, amely szerint észre kell vennünk azokat az alkalmakat, amelyek bűnre csábítanak bennünket. A test megcsonkítása valójában képletes és túlzó kifejezés, amely a Biblia nyelvezetében gyakran előfordul. Azt akarja Jézus tanítani, hogy a lélek üdvössége mindennél fontosabb az ember számára. Isten azt akarja, hogy minden erőnkkel küzdjünk a gonosz ellen, ne engedjünk a kísértéseknek, hogy üdvözítő terve valóra válhasson bennünk.
© Horváth István Sándor
Imádság:

Kérünk Urunk, Istenünk, taníts meg bennünket arra, hogy helyesen kérjük tőled azt, ami javunkra szolgál! Te kormányozd életünk hajóját magad felé, minden viharvert lélek csendes kikötője! Mutasd meg az irányt, amerre mennünk kell! Újítsd meg bennünk az engedelmesség lelkületét!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése