2015. december 4., péntek

Ferenc pápa: Meg kell erősíteni a nők szerepét a családban és a munkában



Ferenc pápa: Meg kell erősíteni a nők szerepét a családban és a munkában


Ferenc pápa köszönti az ifjú házasokat a Szent Péter-téren - OSS_ROM

A nők pótolhatatlan szerepet töltenek be a családban és a gyereknevelésben, mint ahogy a dolgozó nők lényegesen hozzájárulnak az emberséges gazdasági és politikai rendszerek építéséhez. Ezt a szerepüket meg kell erősíteni – hangsúlyozza üzenetében a pápa, melyet a Világiak Pápai Tanácsa által szervezett nemzetközi tanulmányi napokra írt, amelyet a „Nők és a munka” – témakörében tartanak december 4-5-én Rómában. A pápai dokumentumot a vatikáni államtitkár, Pietro Parolin bíboros látta el kézjegyével. A Szentatya azt kéri, hogy dolgozzanak ki konkrét javaslatokat és pozitív modelleket a munkahelyi illetve a családi kötelezettségek összehangolására, hiszen a mai világot ez a kettősség határozza meg. A tanulmányi napokat Stanisław Ryłko bíboros, a Világiak Pápai Tanácsa elnöke nyitotta meg.
Munka vagy család – helyett - munka és család
A dikasztérium közleménye megállapítja: ma meg kell erősíteni a nők kettős szerepét, amelyet egyfelől a közéletben játszanak az emberségesebb struktúrák építésében, másrészt a családi életben vállalnak magának a családnak a jólétéért és a gyermekek neveléséért. A szimpózium célja, hogy elemezze a helyzetet és kiutat találjon abból a vagy-vagy választásból, amibe ma sok nő beleütközik, és e helyett újító megoldásokkal szolgáljon az és-és választáshoz, lehetővé téve a munkahelyi és a családi feladatok összeegyeztetését. Meg kell becsülni a női munkát, felülemelkedve a még mindig meglévő diszkrimináción, amelynek a női munkavállalók ki vannak téve, például amikor hátrányos helyzetbe kerülnek a gyerekvállalás miatt, vagy amikor nincsenek a férfiakkal egyenlő módon megfizetve. A tanulmányi napokon igyekeznek rámutatni arra a pótolhatatlan szolgálatra, amelyet csak a női géniusz képes adni az emberi nemnek az egyes ember növekedése és a társadalom építése javára.
II. János Pál 20 éve írt hálás levelet a dolgozó nőknek
A Világiak Pápai Tanácsa ezzel a szemináriummal ünnepli II. János Pál pápa nőkhöz írt levelének huszadik évfordulóját. Ebben a szent pápa mély háláját és elismerését fejezte ki a dolgozó nőknek az egyház nevében. „Köszönet neked, dolgozó nő azért a nélkülözhetetlen hozzájárulásért, amelyet az emberségben gazdagabb gazdasági és politikai struktúrák építéséért adsz” – írta.
A kétnapos tanácskozáson megvitatják a gender-elmélet kérdését és annak ellentmondásait is. Kilenc ország előadói szólalnak föl a szimpóziumon, amelyet viták követnek, így minden résztvevő hozzájárulhat a munkához.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése