2015. április 14., kedd

Ferenc pápa: Kérjük a harmónia, a szegénység és a türelem kegyelmét!



Ferenc pápa: Kérjük a harmónia, a szegénység és a türelem kegyelmét!


A Szentlélekben újjászületett közösség a harmóniát keresi és türelmes a szenvedésben – fogalmazott Ferenc pápa április 14-én, kedden reggel a Szent Márta-házban megtartott szentmisén. A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.


Milyen gyümölcsöket hoz a Szentlélek egy közösségben? – tette fel a kérdést a pápa, aki az Apostolok cselekedeteiből vett részletről elmélkedett homíliájában, amely leírja a keresztények első közösségének életét.
Két jele van egy közösség újjászületésének: az első a harmónia – mutatott rá a Szentatya. – Az újjászületett közösség vagy azok, akik újjászületnek a Szentlélekben, rendelkeznek az egység és a harmónia kegyelmével. A Szentlélek az egyedüli, aki harmóniát adhat nekünk, mert Ő jelenti a harmóniát az Atya és a Fiú között. Az az ajándék Ő, amely harmóniát teremt. A második jel a közjó, vagyis az, hogy „nem is volt közöttük senki szűkölködő”, „egyikük sem mondott semmit sem a magáénak a birtokából” (ApCsel 4,32–37), tehát a közösség szolgálatában álltak. Voltak köztük gazdagok, de szolgáltak.
Ez egy érdekes mozzanat, mert ebből következően problémák alakulnak ki a közösségen belül, például Ananiás és Szafira belépésével, akik megpróbálják becsapni a közösséget. Ők a jótevők, az adományozók, akik közelednek az egyházhoz, belépnek, hogy segítsék, aztán a saját üzleteik céljára akarják felhasználni – jegyezte meg a pápa. – Ott vannak az üldözések is, melyeket Jézus előrejelzett. Sok üldözésről olvashatunk. A boldogmondások közül az utolsó: „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.” (Mt 5,10) Jézus megígér sok szép dolgot: a békét, a bőséget.
A Szentlélek által újjászületett első közösségben van közjó, de vannak problémák is, belül és kívül egyaránt – emlékeztetett Ferenc pápa. – Belül az üzletelő pár, kívül az üldöztetés. Péter azonban azt mondja a közösségnek, hogy ne csodálkozzon az üldöztetésen, mert ez az aranyat megtisztító tűz. A Szentlélektől újjászületett közösség éppen a nehézségek, az üldöztetés közben tisztul meg. Az újjászületett közösség harmadik jele a türelem a tűréshez: eltűrni a problémákat, a nehézségeket, a rosszindulatú pletykákat, a hazugságokat, a betegségeket, egy kedves személy elvesztésének fájdalmát.
A keresztény közösség akkor mutatja meg, hogy a Szentlélekben született újjá, amikor a harmóniát keresi, nem a belső megosztást; amikor a szegénységet keresi, nem a gazdagság öncélú felhalmozását – a gazdagság ugyanis a szolgálatért van; amikor nem gerjed azonnal haragra a nehézségek láttán, és nem sértődik meg, hanem türelmes, mint Jézus – hangsúlyozta a Szentatya.
Húsvét második hetében, a húsvéti misztériumok ünneplése során jó, ha közösségeinkre gondolunk – folytatta Ferenc pápa –, legyenek azok egyházmegyei, plébániai, családi vagy másféle közösségek, és kérjük a harmónia kegyelmét, ami több az egységnél: harmonikus egység, a Szentlélek ajándéka. Kérjük a szegénység kegyelmét, nem a nyomorúságét, hanem a szegénységét! Mit jelent ez? Azt, hogy ha rendelkezem valamivel, akkor azt jól kell kezelnem, és a közjó javára kell fordítanom. És kérjük a türelem kegyelmét!
Az Úr segítsen bennünket, hogy megértsük: nemcsak mi mindannyian nyertük el a keresztségben a Szentlélekben való újjászületést, hanem közösségeink is – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése