2014. december 28., vasárnap

Úrangyala a Szent Család vasárnapján



Úrangyala a Szent Család vasárnapján


Ferenc pápa december 28-án, a Szent Család vasárnapján is számos hívő zarándokkal, családdal együtt imádkozta el az Úrangyalát. Különösképpen a nehéz helyzetben lévő családokért imádkozott, és Mária anyai közbenjárását kérte értük, aki Szent Bernát szavaival „anyja és leánya volt Fiának”.



Kedves fivéreim és nővéreim, jó napot kívánok!

A karácsony utáni első vasárnapon, amikor még körülölel bennünket az ünnep örömteli hangulata, az egyház arra hív, hogy tekintsünk a názáreti szent családra. A mai evangéliumban Szűz Máriát és Szent Józsefet látjuk, amint negyven nappal Jézus születése után a jeruzsálemi templomba mennek. Vallásos engedelmességgel a mózesi törvénynek kívánnak eleget tenni, amely előírja, hogy az Úrnak kell szentelni az elsőszülött gyermeket (vö. Lk 2,22–24).

El tudjuk képzelni ezt a picinyke családot a hatalmas tömegben, a templom udvarain áthaladva. Észre sem lehet venni őket, eltűnnek az emberek sűrűjében. De vannak, akik észreveszik őket! Két öregember, Simeon és Anna a Szentlélek indíttatására odamennek hozzájuk, és dicsérik Istent a gyermekért, akiben felismerik a Megváltót, a népek világosságát, Izrael üdvösségét (vö. Lk 2,22–38). Egyszerű, mégis gazdag prófétai tartalmú ez a jelenet: két friss házas, örömmel és hittel eltelt fiatal találkozik két idős emberrel, akik a Lélek működésének köszönhetően szintén tele vannak örömmel és hittel. Ki teszi lehetővé találkozásukat? Jézus! Jézus az, aki összehozza őket: a fiatalokat és az öregeket. Jézus az, aki közel hozza egymáshoz a nemzedékeket. Ő a forrása annak a szeretetnek, amely egyesíti a családokat és az embereket, ő segít legyőzni minden bizalmatlanságot, elszigeteltséget, minden távolságot. Ez arra késztet minket, hogy gondoljunk a nagyszülőkre is: mennyire fontos az ő jelenlétük! Milyen értékes szerepet töltenek be ők a családban és a társadalomban! A fiatalok és az idősek közötti jó kapcsolat döntő fontosságú a polgári és az egyházi közösség számára. Most pedig, szemünket erre a két idős emberre, Simeonra és Annára szegezve, üdvözöljük innen nagy tapssal a világon élő összes nagyszülőt!

Az üzenet, mely a szent családtól hozzánk érkezik, mindenekelőtt hitről szóló üzenet. Mária és József családi életének középpontjában valóban ez az üzenet áll, mégpedig Jézus személyében. A názáreti család ezért szent: mert Jézusra összpontosít!

Amikor szülők és gyermekek együtt a hitnek ezt a levegőjét szívják be magukba, olyan erőre tesznek szert, amely lehetővé teszi, hogy a legnehezebb megpróbáltatások között is helyt álljanak, ahogyan a szent családnál láthatjuk, például az Egyiptomba való menekülés drámai eseményében: kemény próba volt ez számukra!

A gyermek Jézus együtt édesanyjával, Máriával és Szent Józseffel egy egyszerű, ám annál tündöklőbb családi ikont jelenítenek meg. A belőle áradó fény az irgalom és az üdvösség fénye az egész világ számára, az igazság fénye minden ember, az emberiség családja és minden egyes család számára. Ez a szent családból áradó fény bátorít minket, hogy meleg emberi szeretettel forduljunk másokhoz azokban a családi élethelyzetekben, amikor különféle okok miatt hiányzik a béke, hiányzik az összhang, hiányzik a megbocsátás. Fontos, hogy konkrét formában is szolidárisak legyünk azokkal a családokkal, amelyek a legnehezebb helyzetben vannak: betegségek, munkanélküliség, hátrányos megkülönböztetés, kényszerű elvándorlás miatt… Most pedig álljunk meg egy pillanatra, tartsunk egy kis csendet, és imádkozzunk ezekért a nehéz helyzetben lévő családokért, legyen ez a nehézség betegség, munkanélküliség, hátrányos megkülönböztetés, kényszerű elvándorlás, vagy egymás meg nem értése, sőt veszekedés… Imádkozzunk csendben ezekért a családokért… (Üdvözlégy, Mária…)

Bízzuk Máriára, a család anyjára a világon élő összes családot, hogy hitben, egyetértésben, egymást segítve tudjanak élni, és ezért kérem anyai közbenjárását annak, aki „anyja és leánya volt Fiának”.
(Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát…)

Az Úrangyala elimádkozása után a Szentatya ezt mondta:

Kedves fivéreim és nővéreim! Most azokra az utasokra gondolok, akik az Indonéziából Szingapúrba tartó eltűnt malajziai repülőgépen utaztak, valamint annak a komphajónak az utasaira, amely lángba borult az Adriai tengeren. Szeretettel gondolok rájuk, imádkozom családtagjaikért és mindazokért, akiket aggodalom és fájdalom tölt el ebben a nehéz helyzetben, de azokért is, akik a segítségnyújtásban fáradoznak.

Ma elsősorban a jelenlévő családokra gondolok! A szent család áldjon meg titeket és vezessen életetek útján!

Üdvözöllek mindnyájatok, rómaiak és zarándokok! Különösképpen üdvözlöm a bergamói és vicenzai egyházmegye sok fiatalját, akik most kapták meg vagy most fogják megkapni a bérmálás szentségét. Köszöntöm a sarzanai székesegyház oratóriumának családjait, a San Lorenzo in Banaléból érkezett híveket, a sambrusoni ministránsokat, a villamassargiai cserkészeket és a Fraterna Domus munkatársait.

Mindnyájatoknak nagyon szép vasárnapot kívánok! Még egyszer köszönetet mondok karácsonyi jókívánságaitokért és az imáitokért! Jó étvágyat! A viszontlátásra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése