2018. augusztus 18., szombat

Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába



Erdő Péter: Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába


Szent István a kereszténységet helyezte a magyar kultúra középpontjába, ez alapján bontotta ki a magyar értékeket – mondta az esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában augusztus 18-án.


Ünnepi szentmise 2016. augusztus 20-án a Szent István-bazilika előtt
Erdő Péter bíboros, prímás úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egy szuverén emberi közösséget elhelyezzen a kozmoszban, világnézetre volt szükség, és Szent István a kereszténységet választotta, ez alapján határozta meg az értékeket. Ez azóta is ösztönöz arra, hogy ne vesszünk el a mindennapokban, széles horizonttal gondolkodjunk, hogy megérezzük a közösség értékét és azt, miért vagyunk itt – fogalmazott.
Szent István államalapításával kapcsolatban azt mondta, a nyugati keresztény világ számos feltételt szabott, ezért Istvánnak több olyan szabályt kellett hoznia, amellyel – mint mondta – „EU-konformmá” tudta tenni az országot. Emellett viszont szenvedélyesen kereste, hogy Isten akarata és az Egyház elvárása szerint miként lehet szabályozni az életet, és teljes egyházszervezetet akart létrehozni, hogy mások ne szólhassanak bele az irányításba – tette hozzá.
Erdő Péter hangsúlyozta: nagy változás volt, hogy az ország elfogadta a kereszténységet, de Szent István vallotta: úgy kell csatlakozni a keresztény világhoz, hogy a magyarság a múltját, a gyökereit ne felejtse el.


Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén: Kapcsolataink lehetnek a híd, hogy átlépjük az űrt



Bagnasco bíboros a genovai áldozatok temetésén: Kapcsolataink lehetnek a híd, hogy átlépjük az űrt


Augusztus 18-án, szombaton, az olaszországi nemzeti gyász napján temették el Genovában a Morandi-híd összeomlásakor életét vesztett 19 embert. Húsz család az állami temetés helyett családi körben vett búcsút szeretteitől. A gyászszertartást Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek vezette.


Az áldozatok száma jelenleg 42-re emelkedett, a tűzoltók tovább folytatják a kutatást a romok között.

Szombaton délelőtt a genovai vásár területén lévő Jean Nouvel pavilonban megtartott gyászszertartás főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek volt. Jelen volt Sergio Mattarella államfő, a kormány képviselői, Giuseppe Conte miniszterelnök, Matteo Salvini belügyminiszter, Luigi Di Maio munkaügyi miniszter és Danilo Toninelli közlekedésügyi miniszter, valamint az Itáliai Autósztrádát kezelő társaság vezetősége. A legfiatalabb áldozat a nyolcéves Samuele volt, aki szüleivel együtt veszítette életét. A temetésen tapsvihar köszöntötte a mentésben résztvevőket, a hősiesen helyt álló tűzoltókat.

„A Morandi-híd összeomlása a Polcevara folyó fölött kettéhasította Genova szívét. A seb mély, főleg a végtelen fájdalom miatt, amelyet azokért érzünk, akik életüket vesztették, a még hiányzó személyekért, hozzátartozóikért, a sebesültekért és a sok kitelepítettért” – kezdte homíliáját Bagnasco bíboros, genovai érsek. A döbbenet és a közelség számtalan megnyilvánulása érkezett nemcsak Olaszországból, hanem a világ minden részéről is. A Szentatya, Ferenc pápa imájával együtt – aki tegnap este is, egy szeretetteljes telefonálással ki akarta nyilvánítani közelségét – ezekben a napokban mindenütt imahullám emelkedik Isten felé. A világ Genovára tekint a meghatottság, a szeretet és a várakozás nagy ölelésével.

Azért vagyunk itt, hogy rábízzuk magunkat arra az irgalmasságra és vigasztalásra, amelyet csak Isten tud adni. Tudjuk, hogy bármilyen emberi szó, legyen bár őszinte, kevés a tragédiával szemben, csakúgy, mint ahogy bármilyen jogos és szükséges igazságszolgáltatás sem tud semmit eltörölni és visszaadni. A kezdeti hitetlenség és később a katasztrófa növekvő nagysága, az általános eltévelyedés, a feltörő érzelmek sokasága, a nyugtot nem hagyó „miértek” hatására ismét kézzel foghattuk, méghozzá brutális módon az emberi lét könyörtelen törékenységét. De éppen ebben a tapasztalatban, amely valamilyen módon mindenkit érintett, feltűnik egy halvány fénysugár. Minél inkább ráébredünk, hogy gyengék és kiszolgáltatottak vagyunk, annál inkább érezzük, hogy szükség van az emberi kapcsolatokra: nemcsak a család és a barátság szövetére, hanem egy olyan társadaloméra is, amely civilizáltnak mondja magát. Ezek a kapcsolatok, amelyek egymással összefűznek bennünket, szilárd és állandó megbízhatóságot igényelnek: egy megbízható szeretet nélkül ugyanis nem élhetnénk együtt. A többiek puszta jelenlétének öröme az, ami lehetővé teszi, hogy éljük az életet, hogy osztozzunk örömökben és fájdalmakban: mint egy híd, ami lehetővé teszi, hogy átlépjük az űrt, így a bizalom lehetővé teszi, hogy áthaladjunk a földi út könnyű vagy meredek körülményein.

Kedves testvérek, Jézus megmutatja, hogy bízhatunk Istenben, még akkor is, ha nem mindig világosak számunkra az emberi események. A hit ugyanis nem oszlatja el minden sötétségünket, de megvilágítja utunkat lépésről lépésre, nap nap után. Válasza gyötrelmeinkre mindenekelőtt egy jelenlét, amely elkísér bennünket: a keresztre feszített Jézus és Fia keresztje alatt a Szűzanya, ezek a legnyilvánvalóbb képei és jelei annak, hogy az Úr nem hagy magunkra minket, hanem megelőz bennünket.

A viadukt összeomlott: mint ismeretes, nemcsak az autósztráda egy fontos része volt, hanem szükséges útvonal sokak mindennapi életében, a város fejlődésének létfontosságú artériája. Genova azonban nem adja meg magát: lakóinak lelkét ezekben a napokban ezer gondolat és érzés hatja át, de tovább folytatja a küzdelmet. Mint más esetekben, mi, genovaiak most is szívünk legjavát fogjuk adni, kipréselünk magunkból minden jót és nagylelkűt, ami bennünk él és ami gyakran nem kerül napfényre, csaknem rejtve marad. A szervezeti hálózat és a gyors segítségnyújtás minden szinten – intézményes, szakmai és társulati szinten –, mindenki szakértelme, sokak nagylelkű készsége, a sebesültekért való ima és a szolidaritás, amely azonnal jelentkezett az egyházmegye minden részéből, láthatóvá teszik városunk kollektív lelkületét. Reméljük, hogy a számos kitelepített nem csak ideiglenes vendéglátásra talál, hanem hamarosan ismét újból élvezheti az otthon szükséges melegét.

A nagy közelség órája ez. Biztosak vagyunk abban, hogy mindannyiunk szívében növekedik Genováért egy még nagyobb szeretet, abban a meggyőződésben, hogy a város ezt megérdemli, hogy a várost senki nem feledheti el. Genova hivatása meg van írva kitartó, kemény munkássága történetében, azon túl, hogy kapuként helyezkedik el a tenger és a földrész között.

Emeljük fel tekintetünket: a mennyekbe felvett Szűzanya arra szólít bennünket ebben a pillanatban is, hogy tekintsünk fel a magasba, Isten felé, aki a remény és a bizalom forrása. Ha Őrá tekintünk, kerüljük a kétségbeesést és ismét bátran nézhetünk a világra, az életre, szeretett városunkra. Egymásra tekinthetünk és testvérnek ismerhetjük el egymást, mivel ugyanannak az Atyának a gyermekei vagyunk, minden különbségen túl. Ismét megújíthatjuk akkor kölcsönös bizalmunkat és megszilárdíthatjuk ezeknek az óráknak a közelségét. Új hidakat építhetünk és együttesen haladhatunk előre.
A szertartáson felolvasták az összes áldozat keresztnevét, amit hatalmas taps kísért. A gyászmisét bemutató Bagnasco érsek 19 áldozat egymás mellett sorakozó, fehér rózsakoszorúkkal borított koporsója előtt beszélt. A koporsókra a rokonok és barátok fényképeket, üzeneteket, labdarúgó-csapatok mezeit, a gyermekáldozatok koporsóira plüssállatokat is helyeztek. A genovai érsek a szertartáson egyenként megáldotta a koporsókat.
Mivel a hídomlás két albán áldozata muszlim volt, értük a katolikus szertartás végén a genovai iszlám közösség imámja mondott imát. A muszlim közösség vezetője olasz nyelvű beszédében a testvéri közelség jelentőségét emelte ki, Genova talpra állását szorgalmazta.
A hídomlás négy másik áldozatát augusztus 17-én, pénteken a Nápolyhoz közeli Torre del Grecóban temették el: négy fiatalembert, akik autóval Genován át Portugáliába tartottak nyaralni. Egyikük édesapja úgy nyilatkozott, nem akarja, hogy fia puszta nyilvántartási szám maradjon a hatóságok számára.

A hidat üzemeltető autósztráda-társaság bejelentette, hogy menedzserei szombat délután bocsátanak ki újabb nyilatkozatot. Korábban tagadták, hogy karbantartási mulasztást követtek el.
Olasz sajtóértesülések szerint a genovai hídomlást a szerkezet egyik tartókábelének elszakadása okozhatta.
A dél-olaszországi Beneventóban hasonló baleset megelőzésére lezárták az ottani Morandi-hidat.
A római kormány továbbra is kitart a sztrádatársaság koncessziójának visszavonása mellett. Ami a híd sorsát illeti, a legsürgősebb feladat a vasbetondarabok eltávolítása lesz a híd alatti patak medréből, még az őszi csapadékos időszak beállta előtt. Genova városa már a hídomlás miatti anyagi kárt számolja, hiszen a jelentős útvonal megszakadása elszigeteli a város kikötőjét.


Évközi tizenkilencedik hét szombatja



Évközi tizenkilencedik hét szombatja


A keddi evangéliumban már olvastunk arról, hogy az egymással versengő tanítványok elé Jézus egy gyermeket állít példaként és a gyermeki lelkületet ajánlja nekik. A mai rövid evangéliumi részben szintén gyermekek állnak a középpontban, akiket a tanítványok távol akarnak tartani Mesterüktől, de Jézus helytelenítve viselkedésüket magához hívja a gyermekeket és megáldja őket. Az Úr gyermekekre vonatkozó kijelentése szerint azoké a mennyek országa, az Isten országa, akik gyermeki lelkülettel rendelkeznek, azaz Atyjuknak tekintik Istent, bizalommal ráhagyatkoznak gondviselő szeretetére és kifejezik készségüket, hogy engedelmeskednek neki.
Jézus gyermekekhez való viszonyulásában, cselekedetében és szavaiban van egy világos, egyértelmű, nekünk szóló felhívás. Indulj bátran az Úr felé! Keresd Isten közelségét! Érezd át, hogy gyermek vagy, a mennyei Atya gyermeke! Érezd át újra és újra, hogy Istenhez tartozol, aki megosztja veled életét és azt kéri, hogy vele élj, mert így lesz teljes és boldog az életed! Érezd át, hogy Isten szeretett gyermekeként tekint rád, akkor is, ha te időnként elfordulsz tőle! Érezd át, hogy Isten jóságos Atyaként mindig visszavár, akárhányszor is eltávolodsz tőle! Érezd át újra a mai napon, hogy Isten szeretettel fogad és megáldja életedet!
© Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Az Egyház közösségében mindannyian megtapasztalhatjuk az üdvösséget, amelyet te a mennyei Atyától hoztál el nekünk és megérezhetjük az Atya szeretetét. Te azt kérted tanítványaidtól és azt kéred tőlünk, hogy úgy szeressük egymást, ahogyan te szeretsz minket. Napjainkban is szükséged van apostolokra, akik készek a szolgálatra. Szükséged van tanúkra, akik küldötteidként szeretetedet közvetítik. Adj nekünk apostoli lelkületet, hogy a szeretet tanúi, szereteted hirdetői legyünk! Vezess minket az evangélium hirdetésének útján és mutass nekünk utat az üdvösség felé!


2018. augusztus 17., péntek

Szégyen és bánat – Szentszéki nyilatkozat a pennsylvaniai ügyészség jelentéséről



Szégyen és bánat – Szentszéki nyilatkozat a pennsylvaniai ügyészség jelentéséről


Greg Burke szentszéki szóvivő augusztus 17-én, pénteken délelőtt nyilatkozatot tett közzé a pennsylvaniai ügyészség jelentésével kapcsolatban.


A hét során az Amerikai Egyesült Államok Pennsylvania államában közzétett jelentéssel kapcsolatban két szó tudja kifejezni a szörnyű bűntények okozta hatást: szégyen és bánat – áll a nyilatkozatban. A Szentszék rendkívül komolyan kezeli az ügyészség által végzett munkát és a közzétett hosszú ideiglenes jelentést, és egyértelműen elítéli a kiskorúak elleni szexuális visszaélést.
A jelentésben leírt visszaélések büntetőjogilag és erkölcsileg elítélendők. A jelentésben leírt esetek elkövetői elárulták az áldozatok bizalmát, továbbá ellopták a méltóságukat és a hitüket. Az Egyháznak tanulnia kell a múlt ezen kemény leckéiből, és felelősségre kell vonni azokat, akik visszaélést követtek el, valamint azokat is, akik megengedték, hogy ezek megtörténhessenek.
A jelentésben közölt esetek nagy része a korai 2000-es évek előtt történtek. Minthogy alig találtak 2002 utáni esetet, az ügyészség következtetése egyezik a megelőző tanulmányokkal, melyek megmutatták, hogy a Katolikus Egyház által az Egyesült Államokban bevezetett reformok drasztikus mértékben csökkentették a papi személyek által elkövetett visszaéléseket. A Szentszék bátorítja az állandó reformokat és az éber felügyeletet az Egyház minden szintjén, hogy ezáltal biztosítsa a kiskorúak és a sérülékeny csoportokba tartozó felnőttek védelmét. Hangsúlyozza továbbá a polgári törvények betartásának fontosságát, beleértve a bejelentési kötelezettséget a kiskorúak ellen elkövetett visszaélések esetén.
A Szentatya tudatában van annak, hogy ezek a bűnügyek megrendíthetik a hívek hitét és lelkét, és ismételten leszögezi, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy biztonságos környezetet lehessen teremteni a kiskorúak és a sérülékeny felnőttek számára az Egyházban és az egész társadalomban.
Az áldozatoknak tudniuk kell, hogy a Szentatya mellettük áll. Akik mindezt elszenvedték, elsőséget élveznek, és az Egyház meg szeretné hallgatni őket, hogy gyökeresen kiirtsa ezeket a szörnyűségeket, mely ártatlanok életét teszi tönkre – zárul az augusztus 17-én közzétett szentszéki nyilatkozat.


Kilőtték a Böjte Csaba gyermekotthonába betörő medvét Tusnádfürdőn



Kilőtték a Böjte Csaba gyermekotthonába betörő medvét Tusnádfürdőn


A Szent Anna vadásztársulat illetékesei augusztus 15-én, szerda este Tusnádfürdő határában kilőtték az egyik, a városba bejáró veszélyes medvét – közölte az MTI-vel Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke.


Rafain Zoltán elmondta, azt a mintegy öt-hatéves, körülbelül 300 kilogrammos hím medvét sikerült kilőniük, amelyik tíz nappal ezelőtt behatolt a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonba, és kirámolta az egyik hűtőszekrényt. Hozzátette: közel egy héten át figyelték a fényképek alapján azonosított állat mozgását, az általa bejárt útvonalakat, és szerda este mintegy 300 méterre a fürdőváros határától sikerült lelőni.
A vadásztársulat elnöke megjegyezte, az elkövetkező napokban remélhetőleg a másik magányos medvét is sikerül lelőni, amelynek a kilövéséhez hozzájárult a Környezetvédelmi Minisztérium. Hozzátette: ez az állat tusnádfürdői gazdaságokba tört be, háziállatokat, kutyákat pusztított el.
Rafain Zoltán kijelentette: továbbra sem tekintik feladatuknak annak a négy anyamedvének és kilenc bocsnak az áttelepítését, amelyhez a környezetvédelmi tárca szintén hozzájárult. Arra a felvetésre, hogy a miniszter bírságot helyezett kilátásba az áttelepítési utasítások végrehajtását elmulasztó vadásztársaságoknak, a vadásztársulat elönke kijelentette: semmilyen törvény nem írja elő számukra, hogy áttelepítésekkel foglalkozzanak.
A Környezetvédelmi Minisztérium azután járult hozzá a tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, illetve áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy személyt sebesített meg a medve a fürdővárosban.
Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.