2014. február 16., vasárnap

Jézus csodái 29. - Hozsanna! Meggyógyított!



Hozsanna! Meggyógyított!

 

Jézus a korozaini zsinagógában van, amely lassanként megtelik néppel. Jézus, úgy látszik nem akar beszélni ott, de a város vezetői ragaszkodnak ehhez:
– Nem vagyunk szemtelenebbek a júdeaiaknál vagy a Tízváros lakóinál. Te mégis elmész oda, éspedig ismételten.
– Itt is oktatlak titeket szavaimmal és tetteimmel, hallgatásommal és cselekedeteimmel egyaránt.
– De ha mi keményebb szívűek vagyunk a többieknél, ez eggyel több ok arra, hogy oktass minket. Vedd tehát jónéven a meghívást, és beszélj!
Jézus erre elmondja nekik a gyantakancsóról szóló példabeszédet (P 5,187-189), amelyből ezt a tanulságot vonja le:
– Ti megmunkálhatatlanok vagytok. A szeretet melege, a türelmes tanítás, a dorgálás hidege, a véső fáradozása nem fog rajtatok. Amint leveszem rólatok kezemet, megint olyanná váltok, mint voltatok. Pedig a megváltozáshoz egyetlen dolgot kellene csak tennetek: teljesen rám bízni magatokat. Nem teszitek. Sohasem fogjátok megtenni. A Megmunkáló, csüggedten, sorsotokra hagy titeket. De mivel igazságos, nem egyformán hagy el mindenkit. Levertségében is ki tudja választani a szeretetére méltókat, ezeket megvigasztalja és megáldja. Asszony, gyere ide! – mondja, egy asszonyra mutatva, aki a fal mellett áll, kérdőjel alakban meggörbedve.
Az emberek látják, hová mutat Jézus, de nem látják az asszonyt. Az asszony viszont, testtartása miatt nem láthatja Jézust és kezét.
– Menj hát, Márta! Hív téged – mondják neki többen is. S a szerencsétlen elindul, bicegve, botjával, amelynek teteje egy magasságban van fejével. Már Jézus előtt van, aki így szól hozzá:
– Asszony, legyen egy emléked arról, hogy itt jártam, és nyerj jutalmat néma, alázatos hitedért! Szabadulj meg betegségedtől! – kiáltja végül, kezeit az asszony vállaira téve.
Az asszony rögtön fölegyenesedik. Olyan egyenes, mint egy pálmafa. Magasra tartott karral kiáltja:
– Hozsanna! Meggyógyított! Meglátta hűséges szolgálóját, és jót tett vele! Dicsőség Isten Szabadítójának és Királyának! Hozsanna Dávid Fiának!
Az emberek hozsannázással válaszolnak az asszonyéra, aki most Jézus lábánál térdel, és köntöse szegélyét csókolgatja. Ő pedig így szól hozzá:
– Menj békében, és tarts ki a hitben!
A zsinagóga elöljárója, akit égethetnek Jézusnak a példabeszédben mondott szavai, méreggel akarja viszonozni a korholást, és felháborodva kiáltja, miközben a tömeg kettéválik, hogy utat engedjen a csodásan meggyógyultnak:
– Hat nap van a munkára, hat nap a kérésre és az adásra. Azokon jöjjetek tehát kérni, ugyanúgy, mint adni. Azokon gyertek meggyógyulni, és ne szegjétek meg a szombatot, ti bűnösök és hitetlenek, romlottak és a Törvény megrontói! – és igyekszik mindenkit kituszkolni a zsinagógából, mintha a meggyalázást akarná kiűzni az imádság helyéről.
Jézus azonban, aki látja őt, valamint a neki ebben segítő négy vezető embert és másokat – akik a tömeg közé vegyültek, és leginkább kimutatják megbotránkozásukat, és jelét adják annak, hogy mennyire bántja őket Jézus... gaztette – rájuk szól, s közben mellén összefont karral, szigorúan, fönségesen néz rájuk:
– Képmutatók! Ma közületek ki nem oldotta el ökrét vagy szamarát a jászoltól, hogy megitassa? És ki nem vitt fűkötegeket nyája juhainak, és nem fejte ki a tejet a megtelt emlőkből? Hat napotok van ennek megtételére, akkor miért tettétek meg ma is, kevés pénzt érő tejért, vagy attól félve, hogy szomjan pusztul ökrötök meg szamaratok, és így elveszítitek azt? És én ne oldozzam fel ezt az asszonyt kötelékeitől, miután a Sátán tizennyolc éven át megkötözve tartotta, pusztán azért, mert szombat van? Menjetek! Én fel tudtam oldani ezt az asszonyt nem akart bajából. De soha nem foglak tudni feloldani titeket bajaitokból, amelyeket magatok akartatok, ti, a Bölcsesség és az Igazság ellenségei!
A jó emberek – Korozain sok rossz embere között – helyeselnek, és dicsérik Jézust. A többiek azonban, haragtól elkékülve, elszaladnak, faképnél hagyva a szintén elkékült zsinagógafőnököt.
Jézus is faképnél hagyja, és kimegy a zsinagógából, körülfogva a jó emberektől. Ezek mindaddig körülveszik, míg a mezőre nem ér. Itt Jézus még egyszer megáldja őket, majd rátér a főútra, unokatestvéreivel, Péterrel és Tamással.

(5-183)

A meggörbült asszony meggyógyítását Lukács is följegyezte: Lk 13,10-16.
Jézus később kiegészítette a korozainiakról szóló példabeszédét a terméketlen fügefáról szóló példabeszéddel: P 5,190-191. Lk 13,6-9. Korozain megátalkodásáról pedig ezt jegyezte fel a Szentírás:
Jaj neked, Korozain! Jaj neked, Betszaida! Mert ha Tíruszban és Szidonban történtek volna a bennetek végbement csodák, már rég zsákban és hamuban tartottak volna bűnbánatot. Ezért Tirusznak és Szidonnak tűrhetőbb lesz a sorsa az ítéletkor, mint nektek. Lk 10,13-14. Mt 11,20-22.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése